Noutati
GSK a lansat Colectăm Inhalatoare - prima infrastructură națională de colectare a deșeurilor medicale direct de la pacienți
Data: 16/05/2017
În perioada martie – decembrie 2017, GSK desfășoară programul Colectăm Inhalatoare, cu susținerea Colegiului Farmaciștilor - un proiect național prin care inhalatoarele folosite sunt strânse direct de la pacienți.
Proiectul este unic în România și încurajează o abordare sustenabilă în tratarea bolilor respiratorii: gestul de a colecta, la fel ca strângerea bateriilor uzate sau a dispozitivelor electronice, implică eforturi modeste, în comparație cu potențialul impact pozitiv foarte mare pentru mediu. Metoda de colectare este foarte convenabilă pentru pacienți, GSK a amplasat puncte de colectare în peste 230 de farmacii la nivel naţional, încurajând astfel comportamentul responsabil al pacienților față de mediu.
Prin implicarea publicului larg, această inițiativă propune o soluție de colectare a acestor deșeuri poluante direct de la pacienţi, și nu doar la nivelul spitalelor și farmaciilor, așa cum sunt acestea reglementate în prezent.
În punctele de colectare sunt acceptate orice fel de inhalatoare , indiferent de producător sau de tipul acestora (cu aerosol presurizat dozat sau cu pulbere uscată). Orice inhalator gol depus contribuie la un mediu mai sănătos și mai puțin poluat, un element esențial și în prevenirea și tratarea bolilor respiratorii.
De ce este nevoie să colectăm inhalatoare?
Inhalatoarele aruncate în natură produc 5,2 milioane de tone de emisii de CO2 la nivel mondial1. În același timp, studiile demonstrează faptul că amprenta de CO2 produsă de inhalatorul cu aerosoli provine în proporție de 95% de la gazul propulsor rămas nefolosit2. Prin eliberarea gazului în atmosferă, atunci când inhalatorul este aruncat la gunoi, se poate produce un puternic efect de seră, de 1.430 ori mai mare decât emisiile de CO2.3
Studiile arată că doar șase inhalatoare folosite și aruncate generează aceeași amprentă de carbon cât într-o excursie cu mașina în jurul lumii (VW Golf 1.4 TSI) 4.
Prin colectarea inhalatoarelor, protejăm natura de trei ori:
- Contribuim la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră
- Reducem acumularea deșeurilor depozitate în natură
- Prevenim posibila contaminare a solului cu elemente patogene, acesta fiind un element-cheie în prevenirea bolilor respiratorii – deoarece inhalatoarele goale sunt catalogate ca deșeuri medicale cu potential infecțios
Potrivit unui studiu GSK derulat în UK, în cadrul programului Complete the Cycle, în medie rămân 3 gr de gaz propulsor nefolosit în tubul inhalatorului cu aerosoli. Gazul rămas în tub și aruncat în natură are un efect de seră puternic.
De aceea, pe lângă programul de colectare a deșeurilor de acest tip, pacienții sunt sfătuiți să utilizeze inhalatorul până la consumarea completă, înainte de a-l arunca.
Situația în România: peste 3 milioane de inhalatoare5 sunt aruncate la gunoi în fiecare an
De aceea, dacă fiecare pacient din România și-ar aduce inhalatorul folosit pentru eliminarea în siguranță al acestuia, am împiedica poluarea mediului cu aproximativ 11.000 de tone de emisii de CO2 anual.5 Ca exemplu, pentru a compensa această cantitate de emisii poluante, am avea nevoie de oxigenul produs într-un an de 2.831 hectare de pădure de stejari, adică o suprafață de aproximativ 25 de ori mai mare decât cea a Parcului Herăstrău din București.
Ce se întâmplă cu inhalatoarele colectate
Colectarea este realizată diferențiat: inhalatoarele cu pulbere se depun într-o cutie separată de cea aferentă dispozitivelor cu gaz propulsor, deoarece metodele de eliminare finală sunt diferite. La cele cu aerosoli, este nevoie de scoaterea gazului rămas înainte de descompunerea părților de plastic și incinerare.
Inhalatoarele colectate sunt eliminate definitiv printr-un proces de incinerare ecologică într-un mediu controlat, realizată de un partener specializat. Prin această procedură, impactul ecologic este redus cu 99%, protejând astfel mediul și sănătatea populației.
Programul Colectăm Inhalatoare a avut o fază pilot de 6 luni în București: 7000 de inhalatoare au fost colectate
Ca urmare a succesului ediției pilot, organizată în anul 2013, programul a fost extins în acest an în peste 200 de farmacii din întreaga țară, punând astfel bazele primei rețele naționale de colectare a deșeurilor medicale direct de la pacienți.
România este cea de-a patra țară în care GSK a implementat acest program, faza pilot având loc în 2013-2014, în peste 80 de farmacii din București. În cele șase luni de desfășurare a ediției pilot, România a obținut rezultate record, fiind a două țară cu cele mai multe inhalatoare strânse. Au fost recuperate aproximativ 7000 de inhalatoare folosite, un număr de șase ori mai mare decât în Ungaria, deși numărul punctelor de colectare a fost de șapte ori mai mic în România.
Prin acest program, GSK estimează că pot fi evitate peste jumătate de million de tone de emisii de gaze cu efect de seră prin eliminarea în siguranță a inhalatoarelor folosite. Compania susține protejarea mediului prin programe în beneficiul mediului, așa cum este acest program, cât și prin activități de informare și educare a publicului și prin monitorizarea performanțelor de mediu înregistrate an de an.
Colectăm Inhalatoare în lume
La nivel internațional, programul Colectăm Inhalatoare poartă denumirea Complete the Cycle și se desfășoară în mai multe țări, precum Marea Britanie, India, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Cehia etc. GSK implementează o strategie complexă de protejare a mediului pe tot parcursul lanțului de producție – de la materiile prime, la reciclarea ambalajelor produselor și chiar a produselor expirate. Proiectul Complete the Cycle se aliniază obiectivului asumat la nivel global, de a reduce amprenta de carbon generată prin activitățile de producție și distribuție cu până la 25% până în anul 2020 și de a ajunge la nivelul de zero emisii de carbon până în anul 2050.
Responsabilitate față de produsul farmaceutic la 360 de grade
Programul este un exemplu de responsabilitate corporativă față de produsele comercializate, deoarece ia in calcul întregul ciclu de viaţă al acestora inclusiv după ce acestea ajung la pacienți și devin deșeuri medicale.
Mai multe informații despre programul GSK Colectam Inhalatoare şi lista farmaciilor partenere sunt disponibile pe www.colectaminhalatoare.gsk.ro.
1 http://www.gsk.com/en-gb/behind-the-science/how-we-do-business/inhaler-recycling/
2 Analiza GSK http://www.gsk.com/en-gb/behind-the-science/how-we-do-business/inhaler-recycling/
3 Analiza GSK bazata pe rezultatele programului GSK Complete the Cycle, Marea Britanie, 2013, disponibila la cerere.
4 Analiza GSK bazata pe rezultatele programului GSK Complete the Cycle, Marea Britanie, 2013, disponibila la cerere.
5 Analiza bazata pe datele de piata - numar de inhalatoare vandute intr-un an, in Romania, 2012.
NOUTATI!
22
NOV
NOV
10
FEB
FEB
17
JAN
JAN
26
NOV
NOV